Przepisy

Placki ziemniaczane - Bùlewné plińce

Ziemniaki obieramy,myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Miksujemy w robocie,lub ścieramy na tarce. Dodajemy jajko,mąkę,odrobinę cukru trzcinowego dobrze wszystko mieszamy. Smażymy na patelni płaskie placki z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem oraz gęstą śmietaną.

Ziemniaki w mundurkach ze śledziem - Pùlczi ze sledzã

Ziemniaki umyte gotujemy w mundurkach. Śledzie kroimy w dzwonki. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miseczki dodajemy śmietanę doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy koperkiem. Przed podaniem śledzie schładzamy w lodówce 30min. Ziemniaczki oczywiście przed zjedzeniem obieramy. Podajemy gorące ziemniaczki razem ze śledziami. Do tej potrawy możemy dodać pokrojone ogórki kiszone.

Mus truskawkowy - Krém truskawkòwi

Śmietanę kremówkę ubić,pod koniec dodajemy cukier puder, Truskawki umyte,bez szypułek,miksujemy. Dodajemy do śmietany, delikatnie mieszamy. Podajemy w miseczkach udekorowane truskawkami.

Zupa z brukwi - Wrëkòwô zupa

W wodzie gotujemy mięso z gęsi z solą, podgotowane dodajemy ,żółtą brukiew drobno pokrojone mięso ugotowane wyjąć z wywaru dodać ziemniaki w kostkę,gdy są ugotowane wrzucamy mięso majeranek doprawiamy solą ,pieprzem.

Jajecznica z kurkami – Prażnica z peperlëszkama

Oczyszczone i umyte kurki pokroić drobno. Dodać drobno pokrojony boczek i smażyć na patelni. Wkroić cebulkę, posolić i posypać pieprzem. Do podpieczonych grzybów dodać jajka rozbite z mlekiem, całość upiec, mieszając na patelni.Można, też dodać siekany szczypiorek.

Sielawa opiekana w occie - Piekłô mòrénka w òcce

Zalewa

Wypatroszyć sielawy, umyć, posolić na. pół godziny przed pieczeniem, obtoczyć w mące, Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć do miski lub słoja, Ugotować zalewę i gorącą zalać ryby. Przygotować kilka dni przed spożyciem. Przechowywać w chłodnym miejscu. W szczelnie zamkniętym słoju mogą być dłużej przechowywane.